Twitter

Facebook

Winterdag Streekmuseum

Zaterdag 16 december organiseert het Streekmuseum Goeree-Overflakkee de jaarlijkse Winterdag. Van 11:00 uur tot 17:00 wordt de Kerkstraat in Sommelsdijk omgetoverd in een winterse sfeer anno 1900. Het Streekmuseum opent, evenals vorig jaar, weer de deuren. Binnen is er de mogelijkheid uzelf, uw kinderen of het hele gezin gratis te laten fotograferen.

Lees meer...

Maand van de Geschiedenis

Oktober is traditiegetrouw de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het landelijke thema “Geluk”. Op Goeree-Overflakkee wordt er gefocust op de jaren ’50, ’60 en ‘70, met als ondertitel “Toen was geluk heel gewoon”.

Lees meer...

Holle Bolle Dag in historisch Sommelsdijk

 

Vrijdag 11 augustus is er een middag/avondmarkt in de historische kern van Sommelsdijk. In de Voorstraat en rond de oude haven zullen vele kramen en attracties te vinden zijn.
Broef het bier van Solaes in de Sint Joris Doelstraat, maak kennis met de verhalen van de Rethorica, bezoek de grote kerk, kom wat drinken op het terras van het Streekmuseum en bezoek uiteraard de grote braderie op de Voorstraat en rondom de oude Haven.
De markt begint om 14:00 uur en eindigt om 23:00 uur.

 

Lees meer...

Rondleiding met levende geschiedenis

 Het Streekmuseum vertelt Eilandverhalen. Die leus kan ook heel letterlijk worden opgevat, want tijdens de rondleidingen die maandelijks plaatsvinden, krijgen de bezoekers de eilandverhalen op verrassende wijze te horen.

Zien, horen en beleven is het credo. De rondleiding met "levende geschiedenis" vindt plaats elke tweede donderdag van de maand.

Lees meer...

Dichten bij dingen, met een lach en een traan

In het Streekmuseum Goeree-Overflakkee is, vanaf 4 maart, gedurende het seizoen 2017 een aantal gedichten van de Reizende Dichters te zien. ‘Dichten bij dingen, met een lach en een traan’ telt tweeëntwintig gedichten, verspreid over vrijwel alle ruimtes in het museum.

Lees meer...

Foto's van de Winterdag staan online!

Ook de editie 2016 van de jaarlijkse Winterdag was een groot succes. Velen genoten deze dag van een nostalgisch winterse sfeer in de Kerkstraat. Jaap Peeman maakte vele portretten op de arrenslee en schoot ook leuke sfeerplaatjes. Bekijk hier de foto's.

Lees meer...

Kom op 17 december naar de Winterdag!

Op zaterdag 17 december zal in en om het Streekmuseum weer de jaarlijkse Winterdag worden georganiseerd. Vanaf 11:00u is het museum voor slechts € 2,50 toegankelijk voor een bezoek in winterse sferen. Leden hebben gratis toegang. Er worden verhalen verteld, er is kerstmuziek en een heuse paardentram rijdt door het dorp heen en weer. Alles uiteraard omlijst door diverse mensen in klederdracht.

Lees meer...

Toneelstuk over de grens Holland-Zeeland

Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee organiseert zaterdag 29 oktober 2016 drie toneelvoorstellingen. De opvoering is een onderdeel van de eilandelijke invulling van de Maand van de Geschiedenis die in het teken staat van “Grenzen”. Op deze zaterdag keert de grens tussen Holland en Zeeland even terug in toneelvorm.

Lees meer...

Museum op 26 oktober extra lang open!

Wat deed men vroeger eigenlijk met criminelen? Mensen die figuurlijk een grens over gingen. Tijdens deze speciale avondopenstelling staat het museum in het teken van grensoverschrijdende dingen.

Lees meer...

Nieuwerwets betalen mogelijk

Vanaf heden kan er gepind worden bij het Streekmuseum Goeree-Overflakkee te Sommelsdijk. Het museum gaat mee met de tijd, maar zorgt er wel voor dat de bezoekers nog steeds het gevoel hebben dat ze binnenstappen en afrekenen bij een ouderwetse kassa.

Lees meer...

Op de foto in klederdracht met Menheerse Havendag

Altijd al een foto van jezelf of van je gezin in klederdracht willen hebben? Dat is mogelijk met Menheerse Havendag op zaterdag 4 juni. Op het Vingerling in Middelharnis is het Streekmuseum Goeree-Overflakkee met twee kramen vertegenwoordigd en kan je tegen een kleine vergoeding op de foto in streekdracht.

Lees meer...

Vind jij ons museum ook het leukste van Nederland?

Jij kunt ons op weg helpen om de Museum Ontdekking 2016 Awards te winnen! De Publieksprijs voor het beste Museum van het jaar, ook wel Museum Ontdekking 2016 Awards genoemd, is een prijs die dit jaar voor de tweede keer wordt uitgereikt door Museumkwartier.nl. Anders dan vorig jaar, wordt voor deze editie geen speciale jury ingezet. Het Nederlandse publiek kan zijn stem uitbrengen op Museumkwartier.nl en bepaalt zodoende welke musea de Museum Ontdekking 2016 Awards publieksprijs wint. Jij kunt ons op weg helpen!

Lees meer...

Jan Boersema geeft een lezing over Paaseiland

Op dinsdag 12 april geeft prof. dr. Jan. J. Boersema in het Rondeel een lezing over de ondergang van de paaseilandcultuur. De lezing wordt georganiseerd door De Motte, Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, Streekmuseum Goeree-Overflakkee en het Streekarchief. De zaal is open vanaf 19:30u en de lezing start om 20:00u.

Lees meer...

Verrassende rondleidingen door het Streekmuseum

Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee presenteert zich tegenwoordig met de leus ‘Het Streekmuseum vertelt eilandverhalen!’ Die leus kan ook heel letterlijk worden opgevat, want tijdens de rondleidingen, die vanaf april maandelijks gaan plaatsvinden, krijgen de bezoekers de verhalen op verrassende wijze te horen.

Lees meer...

Avondopenstelling op 30 maart 2016

Heel de dag hard werken en geen tijd om het Streekmuseum te bezoeken? Speciaal tijdens de expo van het Paaseiland is woensdagavond 30 maart het Streekmuseum geopend voor publiek. “Veel werkenden zijn niet in de gelegenheid de tentoonstelling over het Paaseiland te bezoeken. Daarom hebben we besloten tot een avondopenstelling van het Streekmuseum” vertelt een bestuurslid.

Lees meer...

Expositie Paaseiland geopend

Onder grote belangstelling werd op zaterdag 19 maart het nieuwe museumseizoen geopend. Middelpunt vormde het Paaseilandbeeldje dat tot eind september in het museum te bewonderen is.

Lees meer...

Bekijk alle foto's van onze Wintermiddag!

Bekijk nu alle foto's die werden gemaakt tijdens de geslaagde en drukbezochte Wintermiddag in het Kerkstraatje en het museum. Velen kwamen om te genieten van de gezelligheid, de nostalgie, de muziek en de vele activiteiten in en om het museum. We wensen iedereen fijne kerstdagen en alle goeds voor 2016. Op naar een nieuw jaar vol leuke activiteiten en eilandverhalen.

Lees meer...

Winterdag in het Kerkstraatje bij het Streekmuseum

Zaterdag 19 december is het weer feest in Sommelsdijk. Dan organiseert het Streekmuseum van 11:00 tot 17:00 uur in het mooiste straatje van Sommelsdijk de Winterdag. Het Kerkstraatje zal worden omgetoverd in een winterse sfeer anno 1900. Een ieder kan binnen op de foto in de antieke arrenslee of kan poseren met de veldwachter die door de straat zal lopen.

Lees meer...

Wij zoeken wegwijzers!

Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee is voor velen op het eiland een begrip. Menigeen weet de weg naar het museum te vinden. Toch is niet voor iedereen direct duidelijk waar het museum te vinden is. Daarom willen we in het komende seizoen bewegwijzering aanbrengen, zodat ook 'overkanters' en toeristen weten waar ze moeten zijn.

Lees meer...

Kinderfeestjes in het museum, spannend en leerzaam!

Voor kinderen blijft het Streekmuseum Goeree-Overflakkee gewoon open in de wintermaanden. Ze kunnen er, zoals ook in de rest van het jaar, een kinderfeestje houden: ‘Zoek de schat van kapitein Zeebeer’. Spannend en leerzaam!

Lees meer...

Openingstijden museum in oktober verruimd

Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee heeft de openingstijden in de maand oktober verruimd. Dit omdat oktober de Maand van de Geschiedenis is en er dan bovendien een expositie is te zien over bekend geworden eilanders. De expositie heet ‘Eiland van Dromen’.

Lees meer...

Maand van de Geschiedenis op Goeree-Overflakkee

Een maand lang worden overal in het land evenementen georganiseerd die de schijnwerpers zetten op historische thema’s, personen en gebeurtenissen. Dit jaar is het thema ‘Tussen droom en daad’ en staan dromen, plannen en idealen uit het verleden centraal.

Lees meer...

Radio op zolder bij het Streekmuseum

De stichting WO2GO is al jaren te gast in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee in Sommelsdijk met een wisselende expositie op de zolderverdieping. In dit jubileumjaar kreeg men zelfs een extra ruimte, die werd ingericht als herdenkingsruimte waarin de oorlogsslachtoffers van Goeree-Overflakkee centraal staan.

Lees meer...

Historische bietencampagne komt tot leven

Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee is tijdens Open Monumentendag, zaterdag 12 september, op twee locaties actief: bij en in het museum zelf en in het oude Raadhuis van Middelharnis. Er is veel te beleven die dag, niet in de laatste plaats door de jeugd.

Lees meer...

Win de zomerprijsvraag!

In de etalage van Van der Kamp op D’n Diek van Middelharnis zijn oude portretten te zien. Het zijn foto’s van eilanders. Maar wie zijn het? Wie het weet kan de namen doorgeven aan het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, dat de pronketalage heeft ingericht.

Lees meer...

Puzzeltocht in het Streekmuseum, een leerzaam snoepreisje!

De wind in de zeilen hebben. Een snoepreisje maken. Dat gaat me boven de pet. In het Streekmuseum Goeree-Overflakkee zijn tal van voorwerpen te vinden die te maken hebben met spreekwoorden en gezegden. Zelfs de halve zool is vertegenwoordigd.Basisschoolleerlingen vanaf groep 4 kunnen in groepjes een leerzame puzzeltocht door het museum maken.

Lees meer...

Primeur in het Streekmuseum: Historische High Tea.

Tijdens de drukbezochte Menheerse Havendag 5 juni j.l. was er in de stand van het Streekmuseum de gelegenheid om in historische kledij, compleet met Keuvel en Keurs, op de foto te gaan. “ Krientje “ en “Wullum” van Eck verzamelden de meeste ‘likes’ op de Facebookpagina van het Streekmuseum.

Lees meer...

Pa, vertel eens over de teil!

Heeft je pa als ventje ook nog in de teil gezeten? Vaders zijn van alle tijden. Ga terug in de tijd met je vader en laat hem zijn verhaal vertellen over Goeree-Overflakkee. Geef hem voor Vaderdag een bezoek aan het Streekmuseum Goeree-Overflakkkee cadeau!

Lees meer...

Wintermiddag bij het Streekmuseum groot succes!

Sommelsdijk-Zaterdag 20 december 2014 was het weer feest in Sommelsdijk. Het Streekmuseum organiseerde in het mooiste straatje van Sommelsdijk een wintermiddag, waar maar liefst meer dan 600 bezoekers op af kwamen. Het Kerkstraatje werd omgetoverd in een winterse sfeer anno 1900, waarbij een veldwachter en diverse mensen in klederdracht in het straatbeeld te zien waren.

Lees meer...