Kerkstraat 4-12 3245
AK Sommelsdijk
T 06-52153169

Openingstijden

zo & ma. gesloten
di. 14:00-17:00
wo. 14:00-17:00
do. 14:00-17:00
vr. 14:00-17:00
za. 14:00-17:00

Hemelvaartsdag geopend vanaf 14:00 uur.

Tweede Pinksterdag geopend vanaf 14:00 uur.

Entreeprijzen

Volwassenen
Kinderen tot 12 jaar
Museumvrienden
€ 5.00
€ 2.50
Gratis
Flag of Germany
Het laatste nieuws

Nieuwe gemeentevlag gehesen

Vanuit het Streekmuseum Goeree-Overflakkee in Sommelsdijk kwam het verzoek tot het ontwerpen van een gemeentevlag, voor gebruik door particulieren. Naast de bestaande dorpsvlaggen van Goeree-Overflakkee, bleek er bij inwoners behoefte te zijn aan een gezamenlijke vlag als uiting van verbondenheid.

De vlaggen met wapens en symbolen van alle dorpen op Goeree-Overflakkee zijn sinds enkele jaren beschikbaar, maar een vlag die symbool staat voor het hele eiland was er nog niet. Dat daar wel behoefte aan was, bleek uit de vragen die het Streekmuseum regelmatig kreeg.

Samenstelling en ontwerp vlag

De samenstelling van de vlag verliep via de gemeente Goeree-Overflakkee die het ontwerp voorgelegd kreeg door de Hoge Raad van Adel. Vervolgens stemde de gemeenteraad in met het voorgestelde ontwerp, dat afgeleid is van het gemeentewapen.

Het ontwerp symboliseert de ontstaansgeschiedenis van het eiland, de verovering van het land op de zee, daarbij de verhouding water en land. Het vruchtbare land wordt gesymboliseerd door middel van een gouden korenschoof die zich uit de zee verheft. De korenaren symboliseren op hun beurt weer de verschillende dorpen op het eiland. Dat eiland wordt bestuurd door een gemeente, zoals de korenschoof bijeen gehouden wordt door een band. De vijf golven symboliseren het water dat de gemeente omringt, de Grevelingen, het Haringvliet, de Krammer, het Volkerak en de Noordzee. De kroon werd overgenomen van het wapen van Goedereede.

Hijsen eerste exemplaar

Omdat het een vlag betreft met een afbeelding die afgeleid is van het gemeentewapen, lag het voor de hand dat het eerste exemplaar werd gehesen door burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. De locatie aan de voorkant van het gemeentehuis leende zich beter voor het hijsen van de grote mastvlag, dan de omgeving bij het Streekmuseum in Sommelsdijk waar geen vlaggenmast beschikbaar is. Op deze manier werd ook de nieuwe vlag gehesen naast de gemeentevlag met het logo van de gemeente Goeree-Overflakkee.

Op de kaart zetten

“Dat er behoefte blijkt te zijn aan het uitdragen van een symbool van Goeree-Overflakkee richting de buitenwereld, is een positieve beweging”, aldus burgemeester Grootenboer. “Het uithangen van een deze vlag geeft saamhorigheid en verbondenheid weer. Dat het buiten de gemeentegrenzen ook nog bijdraagt aan het op de kaart zetten van onze mooie gemeente Goeree-Overflakkee, kan ik alleen maar toejuichen”. 

Verkrijgbaar bij Streekmuseum

Streekmuseum Goeree-Overflakkee heeft de nieuwe gemeentevlaggen in beheer en verkoopt de vlaggen in de museumwinkel en via de webshop. Er zijn diverse afmetingen beschikbaar, een gewone vlag, een mastvlag, een caravan-/bootvlaggetje en een wimpel.

Klik hier om een vlag te bestellen.

Openingstijden

zo & ma. gesloten
di. 14:00-17:00
wo. 14:00-17:00
do. 14:00-17:00
vr. 14:00-17:00
za. 14:00-17:00

Hemelvaartsdag geopend vanaf 14:00 uur.

Tweede Pinksterdag geopend vanaf 14:00 uur.

Bezoek onze webshop! 

Kerkstraat 2-12, 3245 AK Sommelsdijk

06-52 15 31 69

info@streekmuseum.nl

Entreeprijzen

Volwassenen
Kinderen tot 12 jaar
Museumvrienden
€ 5.00
€ 2.50
Gratis

Betalen kan per PIN of contant. Helaas accepteren wij geen museumkaart.

Rondleidingen en groepsbezoek

Wilt u de bijzondere geschiedenis en leuke wetenswaardigheden weten van de collectie van het Streekmuseum? Ga mee met onze rondleiders en laat u meevoeren door de eeuwen heen.

Voor een groepsbezoek buiten openingstijden en voor rondleidingen kunt u het museum bellen. Mobiel: 06 52 15 31 69

Rondleiding tijdens openingstijden
Rondleiding buiten openingstijden
€ 15.00
€ 25.00

Bereikbaarheid

Komend vanaf Rotterdam of Zierikzee volgt u op de N59 de borden Middelharnis. Bij de verkeerslichten bij Oude-Tonge slaat u af de N215 op richting Middelharnis. Op de rotonde bij Middelharnis neemt u de tweede afslag, u doet bij de volgende twee rotondes hetzelfde. Daarna neemt u de tweede straat links, de Van Aerssenstraat. Rijd deze helemaal uit tot u op de Enkele Ring komt. Wij adviseren u hier te parkeren.

Een andere mogelijkheid is parkeren langs de Voorstraat of het Marktveld. Hiervoor houdt u op de Enkele Ring rechts aan en rijdt u als het ware om de kerk heen. U neemt vervolgens de eerste straat rechts, de Oranjestraat. U kunt vervolgens rechtsaf het Marktveld op of linksaf de Voorstraat. Houdt u er rekening mee dat u hier op woensdagen vanwege markt niet kunt parkeren!

Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee bevindt zich op loopafstand van de bushalte Sommelsdijk Krakeelstraat. Deze halte is bereikbaar via buslijn 136 die rijdt vanaf Busstation Stellendam en vanaf halte Schaapsweg N59 in Achthuizen. Deze laatste twee haltes zijn vanaf de grote doorgaande lijnen bereikbaar.

Blijf op de hoogte

    Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.

    Streekmuseum Goeree-Overflakkee
    17 beoordelingen