Kerkstraat 4-12 3245
AK Sommelsdijk
T 06-52153169

Openingstijden

zo & ma. gesloten
di. 14:00-17:00
wo. 14:00-17:00
do. 14:00-17:00
vr. 14:00-17:00
za. 14:00-17:00

Hemelvaartsdag geopend vanaf 14:00 uur.

Tweede Pinksterdag geopend vanaf 14:00 uur.

Entreeprijzen

Volwassenen
Kinderen tot 12 jaar
Museumvrienden
€ 5.00
€ 2.50
Gratis
Flag of Germany
Het laatste nieuws

Vrom Kieke tijdens Flakkeese Avond

UITVERKOCHT

Zin in een gezellig avondje? Kom naar de Flakkeese Avond op 11 november in de Staver te Sommelsdijk. Leuke sketches en sterke verhalen zullen de revue passeren. Diverse liedjes worden in het Flakkees gezongen en er is een quiz over oude voorwerpen uit het Streekmuseum. Ook lekkernijen uit grootmoederstijd ontbreken deze avond niet, zoals eigen gemaakte “schoenlapperstaart” en “kaenekoeken”.

Boekpresentatie

Het boek “Vrom Kieke” van Joost Drenthe wordt deze Flakkeese avond gepresenteerd en verkocht. “Vrom Kieke” betekent in het dialect ‘terugkijken’. Er wordt uit voorgedragen en we gaan eens kijken hoeveel van de Flakkeese uitdrukkingen en woorden het publiek nog herkent. Tijdens zijn jeugd op het eiland verzamelde schrijver Joost Drenthe veel informatie over Flakkeese ‘eigen aardigheden’ zoals bijnamen van dorpen en mensen, dorpsfiguren en typische Flakkeese woorden. Maar ook tradities en gewoontes, het eten op Flakkee, de spookverhalen die werden verteld of de huismiddeltjes die werden gebruikt. Ook worden in het boek raadsels en liedjes van en over Goeree-Overflakkee beschreven. Het boek kost 19,95 en is te koop bij boekhandels en landwinkels. Wie ‘Vrom Kieke’ bestelt bij de webshop van het streekmuseum, krijgt het op 27 november gratis thuisbezorgd (alleen op Goeree-Overflakkee).

Wereldkampioenschap Kruukplaetjes bakken

Een deskundige jury zal deze avond kenbaar maken wie de “koekenbakker van het jaar van Goeree-Overflakkee” wordt. De jury bestaat uit Meester Boulanger Peter Bienefelt, eigenaar van Atelier du Pain, Jeannette Kastelein, eigenaresse van SOOF catering en Greet Hommes, die als oud-burgemeester en oud-voorzitter van de culturele raad, de cultuur van Goeree-Overflakkee een warm hart toedraagt. Zij zullen zich met smaak buigen over alle ingeleverde baksels en specialiteiten.

Deelnemers aan het “Flakkees Wereldkampioenschap Kruukplaetjes bakken” kunnen meedoen met drie verschillende rondes, die gelijktijdig plaatsvinden. Ronde 1: Kruukplaetjes volgens aangeleverd recept (10 stuks), ronde 2: kruukplaetje plus – ‘mit je eige reut’ en ronde 3: Kruukplaetjes – ‘doe mar un end’. Van taart tot nagerecht – alles mag! Als het Kruukplaetje of de unieke Kruukplaetjessmaak maar te herkennen is.

Het inleveren van de Kruukplaetjes kan op dinsdag 9 en woensdag 10 november tussen 10:00 en 17:00 uur in het Streekmuseum, Kerkstraat 4-12, Sommelsdijk. Meedoen aan de wedstrijd kost € 2,50,- per wedstrijdronde.

Aanmelden Avond

Wilt u de Flakkeese Avond bijwonen? Dan graag inschrijven via hier.

De entree bedraagt 10 euro per persoon. Koffie en thee en het Flakkeese buffetje na afloop zijn bij de entreeprijs inbegrepen. Zaal open: 19:00 uur en start 19:30 uur. Locatie: het Prieel in de Staver, Olympiaweg 32, Sommelsdijk.

Vergeet u niet uw (QR) corona vaccinatiebewijs en identificatie mee te nemen conform de landelijke richtlijnen van de overheid.

Goede doelen

Met een deel van de opbrengst worden twee goede doelen op het eiland gesteund:

Een door het Streekmuseum nog te ontwikkelen lesbrief voor het basisonderwijs over het Flakkeese dialect en de Flakkeese cultuur en een Fonds om kansarme kinderen gratis via 3 speelse projecten kennis te laten maken met het Streekmuseum van ons Goeree-Overflakkee.

Wanneer?

Datum: Donderdagavond 11 november om 19:30 uur. Zaal open 19:00 uur. Locatie: in het Prieel van de Staver, Olympiaweg Sommelsdijk. Kaartjes kosten 10 euro waarvan 2,50 naar het goede doel. Bestel hier uw kaartjes.

LET OP! Een coronabewijs is nodig om aan de avond deel te nemen.

Openingstijden

zo & ma. gesloten
di. 14:00-17:00
wo. 14:00-17:00
do. 14:00-17:00
vr. 14:00-17:00
za. 14:00-17:00

Hemelvaartsdag geopend vanaf 14:00 uur.

Tweede Pinksterdag geopend vanaf 14:00 uur.

Bezoek onze webshop! 

Kerkstraat 2-12, 3245 AK Sommelsdijk

06-52 15 31 69

info@streekmuseum.nl

Entreeprijzen

Volwassenen
Kinderen tot 12 jaar
Museumvrienden
€ 5.00
€ 2.50
Gratis

Betalen kan per PIN of contant. Helaas accepteren wij geen museumkaart.

Rondleidingen en groepsbezoek

Wilt u de bijzondere geschiedenis en leuke wetenswaardigheden weten van de collectie van het Streekmuseum? Ga mee met onze rondleiders en laat u meevoeren door de eeuwen heen.

Voor een groepsbezoek buiten openingstijden en voor rondleidingen kunt u het museum bellen. Mobiel: 06 52 15 31 69

Rondleiding tijdens openingstijden
Rondleiding buiten openingstijden
€ 15.00
€ 25.00

Bereikbaarheid

Komend vanaf Rotterdam of Zierikzee volgt u op de N59 de borden Middelharnis. Bij de verkeerslichten bij Oude-Tonge slaat u af de N215 op richting Middelharnis. Op de rotonde bij Middelharnis neemt u de tweede afslag, u doet bij de volgende twee rotondes hetzelfde. Daarna neemt u de tweede straat links, de Van Aerssenstraat. Rijd deze helemaal uit tot u op de Enkele Ring komt. Wij adviseren u hier te parkeren.

Een andere mogelijkheid is parkeren langs de Voorstraat of het Marktveld. Hiervoor houdt u op de Enkele Ring rechts aan en rijdt u als het ware om de kerk heen. U neemt vervolgens de eerste straat rechts, de Oranjestraat. U kunt vervolgens rechtsaf het Marktveld op of linksaf de Voorstraat. Houdt u er rekening mee dat u hier op woensdagen vanwege markt niet kunt parkeren!

Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee bevindt zich op loopafstand van de bushalte Sommelsdijk Krakeelstraat. Deze halte is bereikbaar via buslijn 136 die rijdt vanaf Busstation Stellendam en vanaf halte Schaapsweg N59 in Achthuizen. Deze laatste twee haltes zijn vanaf de grote doorgaande lijnen bereikbaar.

Blijf op de hoogte

    Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.

    Streekmuseum Goeree-Overflakkee
    17 beoordelingen