Twitter

Facebook

Lezing Oud Hollandse Tegels

De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) organiseert in samenwerking met het Streekmuseum Goeree-Overflakkee een lezing over Oud Hollandse tegels met als titel: “Vroege Vogels en andere tegelvondsten”. De lezing vindt plaats dinsdagmiddag 10 maart in de Remonstrantse Kerk van Sommelsdijk.

Lees meer...

Valentijn

 

Vrijdag 14 februari organiseert het Streekmuseum een Valentijnsevenement. Met Flakkeese liefdesverhalen, bruidskleding en bruidsjuwelen en de nodige versnaperingen worden stelletjes welkom geheten in het Streekmuseum. Er worden liefdesverklaringen gezongen en zelfs de vers gebakken kruukplaetjes hebben de vormpjes van hartjes gekregen. Een fotograaf ontbreekt uiteraard niet om de bezoekers te fotograferen in de arrenslee.

 

Tijden: 14:00 – 20:00 uur.

Ook zijn er Flakkeese Valentijnskaarten te koop en chooolade!!

 

Openingstijden Kerstvakantie

Bezoek het Streekmuseum in de Kerstvakantie.
Openingstijden:
24, 27, 28, 31 december en 2, 3 en 4 januari van 14:00 uur tot 17:00 uur. Op de zaterdagen 11, 18 en 25 januari is het museum gesloten.
Op alle andere zaterdagmiddagen van het jaar is het museum tegenwoordig geopend van 14:00-17:00 uur

Openingstijden in wintermaanden

Voorheen was het oudste museum van Goeree-Overflakkee gesloten gedurende de wintermaanden. Maar daar gaat deze winter verandering in komen. Enerzijds is er het groeiende aantal toeristen die ons eiland ook in de wintermaanden bezoekt. Anderzijds heeft het Streekmuseum Goeree-Overflakkee steeds meer landelijke bekendheid gekregen.

Lees meer...

Sinterklaas- en Pietenhuis

Het is bijna weer zover. De leukste tijd van het jaar! Op zaterdag 16 november komt Sinterklaas aan in Middelharnis. Natuurlijk moeten de Sint en zijn Pietjes weer ergens kunnen oefenen én logeren.

Alle pietjes zijn op woensdagmiddag 20 en 27 november van harte welkom in het Pietenhuis om te komen oefenen op hun Pietentaken. Op diezelfde middagen is het Sinterklaashuis geopend in het Streekmuseum. Hier kun je stiekem even een kijkje nemen in de slaapkamer van Sint en je schoen zetten. Je schoen ophalen kan gratis op vrijdag 22 en 29 november.. De organisatie dit jaar is in handen van de Lady’s Circle, Zuidwester en het Streekmuseum Goeree-Overflakkee en wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Gemeente Goeree-Overflakkee.

Lees meer...

Avondopenstelling

 Heel de dag hard werken en geen tijd het Streekmuseum te bezoeken? Kom woensdag 23 oktober ’s avonds naar de avondopenstelling van hét museum van en over Goeree-Overflakkee.

foto Jaap Peeman

Lees meer...

Lezing Marieke van Ouddorp

Donderdag 24 oktober wordt in het Raad- en Polderhuis in Ouddorp de lezing “Marieke van Ouddorp” gehouden. De lezing wordt georganiseerd in het kader van de Maand van de Geschiedenis.

Lees meer...

Toneelstuk Vrouwen met haar op hun tanden

 Oktober is traditiegetrouw de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het landelijke thema “Zij/Hij”. Op Goeree-Overflakkee ligt de focus op de vrouwen die vaak een ondergeschikte rol kregen in de geschiedenis. Zaterdag 12 oktober verzorgt toneelgroep “de Droage Keeltjes” twee toneeloptredens op het Marktveld van Sommelsdijk bij het Streekmuseum Goeree-Overflakkee.

Lees meer...

Maand van de Geschiedenis

Oktober is traditiegetrouw Maand van de Geschiedenis. Sinds een aantal jaar slaan Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, Streekmuseum Goeree-Overflakkee, Historische vereniging de Motte en het Streekarchief de handen ineen om een mooi programma samen te stellen.

Hij/Zij

Het thema van de Maand van de Geschiedenis is dit jaar Hij/Zij. De verhoudingen tussen de seksen staan op scherp. Vrouwen hebben altijd zo’n vijftig procent van de wereldbevolking uitgemaakt. Toch weten we vooral de namen van mannen uit het verleden. Als we de vrouwen niet ook kennen, hoe kunnen we de wereld om ons heen dan begrijpen?

 

Heksen van Goeree tijdens Avond vd Geschiedenis

Op woensdagavond 16 oktober is de van oorsprong Stellendamse auteur Leendert van Wezel te gast tijdens de Avond van de Geschiedenis.

 In 2012 verscheen zijn boek “Nynke” – een boek over de heks van Goeree.

Lees meer...

Speuren met metaaldetector

 Heb je altijd al een keer als een échte archeoloog willen zoeken met een metaaldetector? In de Maand van de Geschiedenis kan het ! Op zaterdag 12 oktober kun jij op zoek naar vondsten!

Lees meer...

Monumentendag met Poterbal

Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee is tijdens Open Monumentendag, zaterdag 14 september, een echte “plek van plezier” conform het landelijk thema van dit jaar. Hier komt een prachtige traditie weer tot leven: het Poterbal mét levende geschiedenis.

Lees meer...

Holle Bolle Dag 2019

Vrijdag 23 augustus is er van 14:00 uur tot 23:00 uur een grote braderie aangevuld met diverse kinderactiviteiten in de historische kern van Sommelsdijk. Op de Voorstraat, Marktveld, Sint Joris Doelstraat, Westdijk en rond de oude haven zullen vele kramen, muziek en attracties te vinden zijn.

Lees meer...

Werken van Rien Poortvliet

Vanaf Holle Bolle Dag (23 augustus) is er een expositie met werken van Rien Poortvliet. 15-20 werken van schilder Rien Poortvliet worden tentoongesteld in het Streekmuseum. Allen originele werken uit het boek "Langs het Tuinpad van mijn Vaderen".
 

 

Kinderfeestje Ot en Sien

Voor jongeren tussen de 6 en 8 jaar hebben we een nieuw kinderfeestje ontwikkeld. Verkleed als Ot en Sien gaan de kinderen door het museum om te ervaren hoe de mensen vroeger leefden. Hoe deden moeders toen bijvoorbeeld de was? En wat doe je in een tijd dat er nog geen computerspelletjes zijn? Moesten de kinderen ook al meehelpen?

 

Lees meer...

Openingstijden vakantieperiode

Het museum is dagelijks geopend van dinsdag tot en met zaterdag. In de vakantieperiode (vanaf 23 april) doordeweeks vanaf 12:00 uur tot 17:00 uur. Woensdagochtend tijdens de weekmarkt is het museum al geopend vanaf 10:00 uur. Op zaterdagen is het museum, zoals altijd, geopend vanaf 14:00 uur. Al andere plannen? Het museum is de rest van het jaar geopend tot en met 1 november.

 

Schateiland Goeree-Overflakkee

Zaterdag 6 april werd in de grote kerk van Sommelsdijk het eiland Goeree-Overflakkee als het Schateiland van Nederland gepresenteerd. De NOS,  het ANP en het Jeugdjournaal waren speciaal hiervoor naar het Zuid-Hollandse eiland afgereisd voor de verslaglegging ervan. Aangekomen in Sommelsdijk was men verrast van de hoeveelheid Sommelsdijkse vlaggen die de dorpsbewoners ter verhoging van de feestvreugde hadden uitgehangen.
De replica van de schat met een aantal originele munten zijn te zien in het Streekmuseum!
 

Lees meer...

Dorpsvlaggen te koop

 Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee is voornemens van alle dorpen op het eiland Goeree-Overflakkee de dorpsvlag uit te geven. Dit in navolging van het succes met de vlag van Sommelsdijk. Momenteel in ons assortiment: Den Bommel, Nieuwe-Tonge, Stellendam, Middelharnis en Sommelsdijk.

Lees meer...

Expo over Merk- en Stoplappen

In samenwerking met de Stichting Kunst en Cultuureducatie Goeree-Overflakkee is er vanaf 21 maart een expositie van de mooiste merklappen van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. De meeste van de merklappen liggen in het donker opgeslagen en worden speciaal voor deze expositie "uit de kast gehaald".

Lezing over Merk- en Stoplappen

De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) organiseert in samenwerking met het Streekmuseum Goeree-Overflakkee donderdagmiddag 21 maart een lezing over Merk- en stoplappen.

Lees meer...

Het museum is weer open!

Ga in de voorjaarsvakantie op ontdekkingsreis door de geschiedenis van Goeree-Overflakkee en kom naar het oudste en hipste museum van Goeree-Overflakkee.

Het museum in de Kerkstraat van Sommelsdijk is geopend vanaf dinsdag 26 februari. Dagelijks van 14:00 uur tot 17:00. Ook de woensdagochtend vanaf 10 uur is het museum geopend om het publiek te verwelkomen. Op Zon- en maandagen is het museum gesloten.

 Al andere plannen tijdens de voorjaarsvakantie? Het museum is de rest van het jaar geopend tot en met 1 november.

 

 

Openingstijden Kerstvakantie

 Ga in de kerstvakantie op ontdekkingsreis door de geschiedenis van Goeree-Overflakkee en kom naar het Streekmuseum in de Kerkstraat van Sommelsdijk.

Lees meer...

Toneelstuk Kerst door de eeuwen heen

 Ieder jaar organiseert het Streekmuseum een aantal toneelstukken. Zo ook zaterdagmiddag 22 december. Deze wintervoorstelling is recent geschreven en heeft de titel: Kerst door de eeuwen heen.

Lees meer...

Sinterklaas slaapt in bedstee

Door het enorme snurken van Sinterklaas hebben de Pieten van het PietenDiekhuus in Middelharnis besloten Sinterklaas ergens anders te laten slapen. Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee in de Kerkstraat van Sommelsdijk is uitgekozen als geschikt onderkomen voor de goedheiligman uit Spanje. Deze eeuwenoude locatie past helemaal bij de leeftijd en levensstijl van de oude Sinterklaas.

Lees meer...

Extra openstelling museum

 

Heel de dag hard werken en geen tijd het Streekmuseum Goeree-Overflakkee te bezoeken? Kom zaterdagmiddag 17 november of maandagavond 19 november naar het Streekmuseum. Het is tevens een geschikt moment om Sinterklaas en Kerstcadeaus aan te schaffen aangezien het museum de winterperiode gesloten is.

Lees meer...

Herdenkingsconcert 10 november WO 1

Er is 10 november een herdenkingsconcert in de kerk van Dirksland met geprojecteerd beeld en uitleg. Dit in het kader van de herdenking 100 jaar Eerste Wereldoorlog.

Lees meer...

Expo tot 1 november

Oktober staat traditiegetrouw in het teken van de Maand van de Geschiedenis. Het thema in 2018 is "Opstand". Op Goeree-Overflakkee is er als ondertitel gekozen voor "Goeree-Overflakkee tijdens WO I"

Lees meer...

Lezing GO tijdens Eerste Wereldoorlog

 Nederland was neutraal tijdens de Eerste Wereldoorlog. Maar dat betekent niet dat er geen gevolgen van de oorlog zichtbaar waren. Ook op Goeree-Overflakkee is er van alles gebeurd. Docent Arjen Diepenhorst geeft een lezing over deze gebeurtenissen, ondersteund met authentieke beelden.

Lees meer...

Vlag Middelharnis te bestellen

Na het succes van de vlag van Sommelsdijk is nu ook de vlag van Middelharnis in de verkoop. De andere dorpsvlaggen volgen op een later tijdstip.

Lees meer...

Werken Rien Poortvliet even terug op Flakkee

In het Streekmuseum zijn ongeveer 15 originele aquarellen en olieverfschilderijen van Rien Poortvliet te zien. De werken zijn tijdelijk beschikbaar gesteld door het Rien Poortvlietmuseum op Tiengemeten.
Om de expositie op te luisteren is er zaterdag 22 september tussen 12:00 en 13:00 uur een lunchstop van een tiental mencombinaties (voornamelijk koudbloed werkende trekpaarden). 
 
In de expositie is een keuze te zien van werken uit het boek: "Langs het tuinpad van mijn vaderen" en "Het briesend paard".

Het Streekmuseum is verheugd over de plezierige samenwerking met het Rien Poortvlietmuseum.
 

VR film genomineerd voor Gouden Kalf

Het Nederlands Film Festival heeft  bekend gemaakt dat de Virtual Reality beleving van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee kans maakt op het Gouden Kalf voor Beste Interactive 2018. Een vakjury koos de VR-vertelling over de noodlottige stormnacht naast negen andere producties. De beleving werd beoordeeld op artistieke waarde, impact en innovatieve verhaalvorm.  

Lees meer...

Vind jij ons museum ook het leukste van Nederland?

Jij kunt ons op weg helpen om de Museum Ontdekking 2016 Awards te winnen! De Publieksprijs voor het beste Museum van het jaar, ook wel Museum Ontdekking 2016 Awards genoemd, is een prijs die dit jaar voor de tweede keer wordt uitgereikt door Museumkwartier.nl. Anders dan vorig jaar, wordt voor deze editie geen speciale jury ingezet. Het Nederlandse publiek kan zijn stem uitbrengen op Museumkwartier.nl en bepaalt zodoende welke musea de Museum Ontdekking 2016 Awards publieksprijs wint. Jij kunt ons op weg helpen!

Lees meer...

Verrassende rondleidingen door het Streekmuseum

Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee presenteert zich tegenwoordig met de leus ‘Het Streekmuseum vertelt eilandverhalen!’ Die leus kan ook heel letterlijk worden opgevat, want tijdens de rondleidingen, die vanaf april maandelijks gaan plaatsvinden, krijgen de bezoekers de verhalen op verrassende wijze te horen.

Lees meer...

Kinderfeestjes in het museum, spannend en leerzaam!

Voor kinderen blijft het Streekmuseum Goeree-Overflakkee gewoon open in de wintermaanden. Ze kunnen er, zoals ook in de rest van het jaar, een kinderfeestje houden: ‘Zoek de schat van kapitein Zeebeer’. Spannend en leerzaam!

Lees meer...

Puzzeltocht in het Streekmuseum, een leerzaam snoepreisje!

De wind in de zeilen hebben. Een snoepreisje maken. Dat gaat me boven de pet. In het Streekmuseum Goeree-Overflakkee zijn tal van voorwerpen te vinden die te maken hebben met spreekwoorden en gezegden. Zelfs de halve zool is vertegenwoordigd.Basisschoolleerlingen vanaf groep 4 kunnen in groepjes een leerzame puzzeltocht door het museum maken.

Lees meer...