Speciaal voor scholen hebben wij een leskist samengesteld. Die gebruikt u samen met een lesvervangende lessenserie. Aan de hand van de verhalen van Kees het koeienwachtertje en Hans het kofjekokertje gaan leerlingen aan de slag met de geschiedenis van landbouw en visserij op Goeree-Overflakkee. De lessenserie wordt afgesloten met een bezoek aan het Streekmuseum.
Ga naar: www.educatie.streekmuseum.nl
Vind samen met Arco de grootste zilveren middeleeuwse muntenschat van Nederland! Maar wie heeft nu de schat begraven? En wat zijn de bijzondere munten? Bekijk de lesbrief en laat je meevoeren naar de roerige tijden van de 16e eeuw!
Ga naar: www.educatie.streekmuseum.nl
In deze lessenreeks maken de leerlingen kennis met een bijzonder element in het landschap van Goeree-Overflakkee: het havenkanaal. De leerlingen ontdekken hoe het eiland zich door de eeuwen heen vormde, hoe de zogenaamde ‘sleuteldorpen’ ontstonden en wat de functie is van de havenkanalen. Het project bestaat uit drie lessen. In de eerste les ligt de nadruk op de ontwikkeling van het eiland en de functie van een havenkanaal. In de tweede les gaan leerlingen op onderzoek in een dorp en in de afsluitende les maken de leerlingen een kunstwerk.
Ga naar: www.educatie.streekmuseum.nl
De visserij speelde eeuwenlang een belangrijke rol in het leven van de bewoners van het eiland Goeree-Overflakkee. Vaders voeren op zee of werkten in de havens, terwijl moeders thuis voor het gezin zorgden en het huishouden deden. In vissersgezinnen draaiden kinderen al vroeg mee in het huishouden en het verdienen van de kost. Onder begeleiding van een medewerker van het Streekmuseum kan een klas een havenrondwandeling maken, of het Streekmuseum bezoeken. Tot slot verwerken de leerlingen hun ontdekkingen in een creatieve opdracht: hoe zou jouw eigen vissersschip eruitzien?
Ga naar: www.educatie.streekmuseum.nl
In het Streekmuseum Goeree-Overflakkee zijn tal van voorwerpen te vinden die te maken hebben met spreekwoorden en gezegden. Zelfs de halve zool is vertegenwoordigd.
Op deze manier komen kinderen spelenderwijs in aanraking met het erfgoed van Goeree-Overflakkee en het verhaal over de eilandelijke geschiedenis dat het Streekmuseum vertelt. De puzzeltocht leidt door het hele museum. Op vrijwel elke afdeling is immers wel een voorwerp te vinden dat verwijst naar een spreekwoord of gezegde. Bij elk voorwerp omcirkelen de kinderen het goede antwoord: De wind in de zeilen hebben, wat betekent dat? Ook schrijven ze een letter op die bij het voorwerp staat. Aan het eind van de puzzeltocht vormen de letters een zin.
Basisschoolleerlingen van groep 3 en 4 kunnen in groepjes een leerzame fotopuzzeltocht door het museum maken aan de hand van gefotografeerde voorwerpen. Op deze manier komen kinderen spelenderwijs in aanraking met het erfgoed van Goeree-Overflakkee en het verhaal over de eilandelijke geschiedenis dat het Streekmuseum vertelt. De puzzeltocht leidt door het hele museum. Samen met de begeleiders vinden ze letters die de oplossing vormen.
Wanneer u zelf wensen hebt met betrekking tot een bezoek aan het museum. Bijvoorbeeld in aansluiting bij een eigen onderwijsproject of als onderdeel van het vak geschiedenis, dan is ook maatwerk mogelijk. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op. Voor zowel primair als voortgezet onderwijs bieden wij diverse mogelijkheden.