Flag of Germany
Het laatste nieuws

Ramp 1953 in beeld en geluid

Het jaar 2023 staat in het teken van de 70-jarige herdenking van de Watersnood van 1953. Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee organiseert in dit kader vier bijzondere bijeenkomsten waarbij originele filmbeelden van de Boomsma’s worden getoond gecombineerd met een muzikaal optreden.

Muzikale perfomance

De bijeenkomst start met een muzikale optreden: “Als de dijken breken”.

Een muzikaal optreden over de ramp die ook zeker actueel is door het veranderende klimaat en de relatie tussen mens en water die steeds meer onder spanning komt te staan. 

Die spanning is ook muzikaal vertaald in de performance, golvend, deinend en beukend werken we met muziek, tekst en ademhaling. 

Deze performance wordt opgevoerd door “Het Belangenrijk”. Deze groep bestaat uit regisseur Justin van Kampen en componist Michiel Augustijn met Jasmijn Veerman en Isabel Diaferia als spelers. Zij maken actuele muzikale vertolkingen met een groot belang voor de samenleving. Vaak met historische thema’s. Hun vorige project was ‘Bommenregen’. Een muzikale performance over het bombardement van Rotterdam. 

Filmbeelden over Goeree-Overflakkee

Wie kent niet de vele filmbeelden over de Ramp? Maar de beelden van Goeree-Overflakkee zijn minder bekend. Kom de filmbeelden van de gebroeders Boomsma bekijken. Het Streekmuseum “vertelt eilandverhalen” en wil graag bij de unieke beelden achterliggende tekst en uitleg geven. Ook duikt er elk jaar nog uniek fotomateriaal. Een aantal wordt ook vertoond.

Waar en wanneer?

Het Streekmuseum heeft vier locaties gehuurd waar de presentaties te zien zijn.

Zaterdag 28 januari Onder de Wiek, Ring Dirksland 10:00 en 11:00 uur

Zaterdag 28 januari Ons Dorpshuis, Korteweegje Nieuwe-Tonge 13:30, 14:30 en 15:30 uur.

Zaterdag 4 februari ‘t Haegse Huus, Haagsestraat Stellendam 10:00 en 11:00 uur

Zaterdag 4 februari Diekhuus,Beneden Zandpad Middelharnis 13:30, 14:30 en 15:30 uur

Toegang gratis

De toegang is kosteloos. Dit geheel wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Provincie Zuid-Holland, voormalige erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. Uiteraard is het mogelijk om uw waardering voor de presentatie te uiten via een geldelijke bijdrage ter plaatste. Dit ten bate van het in stand houden van het Streekmuseum.

En verder

Binnenkort organiseert de historische vereniging De Motte in samenwerking met het Streekmuseum ook een lezing over de Watersnood. Expert Jan Both zal de lezing verzorgen. Noteer alvast 14 februari in de agenda. Locatie: de Remonstrantse Kerk, Voorstraat 35 in Sommelsdijk. Ook daar is de toegang gratis.

Openingstijden

zo & ma. gesloten
di. 13:30-16:30
wo. 13:30-16:30
do. 13:30-16:30
vr. 13:30-16:30
za. 13:30-16:30

 

Bezoek onze webshop! 

Kerkstraat 2-12, 3245 AK Sommelsdijk

06-52 15 31 69

info@streekmuseum.nl

Entreeprijzen

Volwassenen
Kinderen tot 12 jaar
Museumvrienden
€ 5.00
€ 2.50
Gratis

Betalen kan per PIN of contant. Wij accepteren nu ook de Museumkaart.

Rondleidingen en groepsbezoek

Wilt u de bijzondere geschiedenis en leuke wetenswaardigheden weten van de collectie van het Streekmuseum? Ga mee met onze rondleiders en laat u meevoeren door de eeuwen heen.

Voor een groepsbezoek buiten openingstijden en voor rondleidingen kunt u het museum bellen. Mobiel: 06 52 15 31 69

Rondleiding tijdens openingstijden
Rondleiding buiten openingstijden
€ 15.00
€ 25.00

Bereikbaarheid

Komend vanaf Rotterdam of Zierikzee volgt u op de N59 de borden Middelharnis. Bij de verkeerslichten bij Oude-Tonge slaat u af de N215 op richting Middelharnis. Op de rotonde bij Middelharnis neemt u de tweede afslag, u doet bij de volgende twee rotondes hetzelfde. Daarna neemt u de tweede straat links, de Van Aerssenstraat. Rijd deze helemaal uit tot u op de Enkele Ring komt. Wij adviseren u hier te parkeren.

Een andere mogelijkheid is parkeren langs de Voorstraat of het Marktveld. Hiervoor houdt u op de Enkele Ring rechts aan en rijdt u als het ware om de kerk heen. U neemt vervolgens de eerste straat rechts, de Oranjestraat. U kunt vervolgens rechtsaf het Marktveld op of linksaf de Voorstraat.

Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee bevindt zich op loopafstand van de bushalte Sommelsdijk Krakeelstraat. Deze halte is bereikbaar via buslijn 136 die rijdt vanaf Busstation Stellendam en vanaf halte Schaapsweg N59 in Achthuizen. Deze laatste twee haltes zijn vanaf de grote doorgaande lijnen bereikbaar.

Blijf op de hoogte

    Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.

    Streekmuseum Goeree-Overflakkee
    17 beoordelingen