Kerkstraat 4-12 3245
AK Sommelsdijk
T 06-52153169

Openingstijden

zo & ma. gesloten
di. 14:00-17:00
wo. 14:00-17:00
do. 14:00-17:00
vr. 14:00-17:00
za. 14:00-17:00

Hemelvaartsdag geopend vanaf 14:00 uur.

Tweede Pinksterdag geopend vanaf 14:00 uur.

Entreeprijzen

Volwassenen
Kinderen tot 12 jaar
Museumvrienden
€ 5.00
€ 2.50
Gratis
Flag of Germany
Het laatste nieuws

Streekmuseum lanceert Kruukplaetjes thee

Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee heeft evenals andere musea in Nederland helaas de deuren moeten sluiten. Maar goed nieuws! Het museum gaat 1 juni weer open. Gelukkig is de museumwinkel nu al open en lanceerde het museum, voorafgaand aan Moederdag, als primeur “Flakkeese en Goereese thee”.

Kruukplaetjes thee

Het idee kwam van een bestuurslid van het Streekmuseum die op Schouwen-Duiveland bolusthee had gezien.

“Aangezien bolusthee typisch Zeeuws is en Goeree-Overflakkee een eigen identiteit heeft, leek het ons juist leuk om een lokale thee te ontwikkelen die speciaal Goeree-Overflakkee kenmerkt. En wat kenmerkender voor Goeree-Overflakkee is het kruukplaetje”, aldus het bestuurslid.

Er werd contact gelegd met Anita Verhagen van Teatag uit Stad aan ’t Haringvliet. Via haar werden contacten gelegd met een Engelse theemaker. Rond kerst werden bij alle lokale bakkers van Middelharnis en Sommelsdijk kruukplaetjes gekocht en vervolgens verstuurd naar Engeland, waar de melange voor deze thee uiteindelijk werd samengesteld.

Zitten er nu kruukplaetjes in de thee? Nee. Maar om de smaak te kunnen evenaren, moesten de Engelsen ons typisch Flakkees koekje wel eerst proeven.

En zo kwam per post een proefexemplaar binnen van de kruukplaetjes thee. Door een Flakkeese medewerker van het Rijksmuseum in Amsterdam en een aantal bestuursleden van het Streekmuseum werd de thee gekeurd en akkoord bevonden.

In Kruukplaetjes thee proef je duidelijk een verfijnde smaak van kaneel en vanille.

Duindoornbessenthee

Voor mensen met voorkeur voor een meer friszure thee, werd gekozen om ook thee met duindoornbessen in het winkelassortiment op te nemen. Duindoornstruiken groeien welig in de duinen van Goeree. Zo werd het idee geboren om de duindoornbessen thee “Goereese thee” te noemen en de kruukplaetjes thee de “Flakkeese thee”.

Vormgeving

Beide theesoorten zitten in een mooi vormgegeven doosje met daarin een weckpotje. Prachtige foto’s sieren de doosjes. Daphne Boelhouwer met keuvel en brede glimlach op het doosje van de duindoornbessen thee. Op het Flakkeese theedoosje kijkt liefdevol model Krista de Joode de lens van de camera in. Beide foto’s zijn geheel belangeloos gemaakt door fotograaf Eddy ’t Jong met kleding en sieraden van het Streekmuseum.

De doosjes zijn vormgegeven door Klazina de Bakker uit Sommelsdijk. Zij heeft voor het Streekmuseum al meer merchandise vormgegeven, zoals een chocoladereep, wenskaarten, tassen etc. Al met al heeft het Streekmuseum mede door haar een breed assortiment “Goeree-Overflakkee producten”.

Museumwinkel

Een potje thee kost 6,50 euro. Wie zowel de kruukplaetjes thee als de duundoornbessen thee koopt, betaalt 12 euro. “Een ideaal cadeautje voor Moederdag”. Met de aankoop steunt de koper het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. De museumwinkel is elke middag geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 14:00-17:00 uur. Ook voor andere leuke artikelen zoals een vlag, kentekensticker, chocoladereep of een “Hoe momme noe tas”.

Niet in de gelegenheid de museumwinkel te bezoeken? Bestel via de webshop.

Openingstijden

zo & ma. gesloten
di. 14:00-17:00
wo. 14:00-17:00
do. 14:00-17:00
vr. 14:00-17:00
za. 14:00-17:00

Hemelvaartsdag geopend vanaf 14:00 uur.

Tweede Pinksterdag geopend vanaf 14:00 uur.

Bezoek onze webshop! 

Kerkstraat 2-12, 3245 AK Sommelsdijk

06-52 15 31 69

info@streekmuseum.nl

Entreeprijzen

Volwassenen
Kinderen tot 12 jaar
Museumvrienden
€ 5.00
€ 2.50
Gratis

Betalen kan per PIN of contant. Helaas accepteren wij geen museumkaart.

Rondleidingen en groepsbezoek

Wilt u de bijzondere geschiedenis en leuke wetenswaardigheden weten van de collectie van het Streekmuseum? Ga mee met onze rondleiders en laat u meevoeren door de eeuwen heen.

Voor een groepsbezoek buiten openingstijden en voor rondleidingen kunt u het museum bellen. Mobiel: 06 52 15 31 69

Rondleiding tijdens openingstijden
Rondleiding buiten openingstijden
€ 15.00
€ 25.00

Bereikbaarheid

Komend vanaf Rotterdam of Zierikzee volgt u op de N59 de borden Middelharnis. Bij de verkeerslichten bij Oude-Tonge slaat u af de N215 op richting Middelharnis. Op de rotonde bij Middelharnis neemt u de tweede afslag, u doet bij de volgende twee rotondes hetzelfde. Daarna neemt u de tweede straat links, de Van Aerssenstraat. Rijd deze helemaal uit tot u op de Enkele Ring komt. Wij adviseren u hier te parkeren.

Een andere mogelijkheid is parkeren langs de Voorstraat of het Marktveld. Hiervoor houdt u op de Enkele Ring rechts aan en rijdt u als het ware om de kerk heen. U neemt vervolgens de eerste straat rechts, de Oranjestraat. U kunt vervolgens rechtsaf het Marktveld op of linksaf de Voorstraat. Houdt u er rekening mee dat u hier op woensdagen vanwege markt niet kunt parkeren!

Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee bevindt zich op loopafstand van de bushalte Sommelsdijk Krakeelstraat. Deze halte is bereikbaar via buslijn 136 die rijdt vanaf Busstation Stellendam en vanaf halte Schaapsweg N59 in Achthuizen. Deze laatste twee haltes zijn vanaf de grote doorgaande lijnen bereikbaar.

Blijf op de hoogte

    Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.

    Streekmuseum Goeree-Overflakkee
    17 beoordelingen